Varsisellerin parantavat ominaisuudet

Varsiselleri 

Selleri on sukua porkkanalle, fenkolille, persiljalle ja tillille (Umbelliferae). Se sisältää runsaasti mm.  C-vitamiinia, K-vitamiinia,  folaattia, , B1, B2, B5, B6 , A-vitamiinia, molybdenia, mangaania, kalsiumia,magnesiumia, kuitua ja  kaliumia.

 Sitä käytetään perinteisesti mm. korkean verenpaineen hoitoon ( 2-4 vartta/päivä). Sellerin varsilla on lievästi diureettinen vaikutus. Sisältää mm. syöpää ehkäiseviä ainesosasia (eng. phthalides ja polyacetylenes sekä kumariineja), jotka mahdollisesti alentavat kolesterolia, poistavat karsinogeenejä ja erityisesti tupakansavun haittavaikutuksia elimistöstä.

Ayurvedan näkemys  sellerin parantaviin ominaisuuksiin 

Ayurvedan mukaan selleri (Ajmoda) on energeettiseltä vaikutukseltaan supistava, makea, suolainen/viilentävä/pistävä tai kirpeä (pungent). Se vähentää pittaa ja kaphaa, mutta voi lisätä vataa. Selleri on vaikutukseltaan supistava, diureettinen, hermostoa tasapainottava. 

Ayurvedassa selleriä suositellaan mielen, tunteiden ja aistien puhdistukseen. Vaikutukseltaan samankaltainen kuin gotu kola/Brahmi.  Se edesauttaa meditatiivista tilaa ja lisää eetteriä kehossa. Lisäksi se auttaa päänsäryssä ja puhdistaa kehoa,  artriitti, lisämunuaisten ongelmat, painon hallinta, puhdistaa verta, parantaa ruoansulatusta, maksa- ja munuaisongelmat, säätelee hermoston toimintaa, oedema, alentaa verenpainetta, suojaa syövältä jne. Huom! siemenillä ja juurilla on hiukan erilaisia vaikutuksia kuin varsilla ja ne ovat energialtaan erilaisia..

 Lähteet: The food farmacy, J. Carper;  the ayurveda encyclopedia, Swami Sada Shiva Tirtha.

 Tarjoiluehdotuksia:

Erinomainen itse puristetuissa vihannesmehuissa sekä hummuksen kanssa tarjoiltuna. Suosithan aina luomua:)

 Sellerimehu:

  • 2 isoa varsisellerin vartta
  • 2-3 isoa porkkanaa
  • iso palanen kurkkua

 Selleri-omenamehu:

  • omenaa
  • varsiselleriä
  • kurkkua
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s