Terveyttä edistävät pellavansiemenet

11150500_10205359740245937_5406117702198667699_nPellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi?

Tämä uutinen leviää facessa ja ihmiset ovat huolissaan. Artikkelissa kirjoitetaan, että Ruotsin television uutiset varoittavat käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen ja että pellava olisi vaarallista. Ongelmana on linamariini, josta vapautuu sinihappoa eli syaanivetyhappoa sekä pellavarouheen härskiintyminen.

Ovatko pellavansiemenet siis oikeasti haitallisia?

Ensinnäkin sinihappoa syntyy pieniä määriä. Monissa kasveissa on haitta-aineita ja jos niitä lähdetään tutkimaan erikseen eikä oteta synergeettistä vaikutusta huomioon – mitään ei voisi syödä .

Pellava on erittäin tärkeä naisten hormonitoiminnalle ja rintojen terveydelle Se sisältää fytoestrogeeneja (Lignaanit), jotka pysytyvät sitoutumaan estrogeenireseptoriin ja suojaamaan niitä ympäristöhormoneilta ja kehon omilta voimmakkailta estrogeenimetaboliiteilta.

Pellavansiemenet ehkäisevät rintasyöpäsolujen kasvua ja metastaasia. Ne ehkäisevät myös IGF-1 (insuliininkaltaista kasvutekijää), joka on suuri riskitekijä rintasyövässä[1]

Monissa terapiamuodoissa rintasyövän tukihoitona käytetään 4-6rkl pellavansiemeniä päivässä. Ennaltaehkäisynä riittää 2rkl.

Pellavansiemenet edesauttavat suoliston toimintaa ja hoitavat limakalvoja. Ne sisältävät runsaasti alfalinoleenihappoa (omega3).

Missä säilyttää?

Pellavansiemenet kannattaa säilyttää jääkaapissa tummassa lasipurkissa. Kaikista paras on tehdä pellavarouhe itse, koska kaupan valmiit pellavarouheet ovat jo eltaantuneet. Moniin on lisätty myös sokereita. Jotkut tuotteet on myös paahdettu, jolloin omega3 tuhoutuvat.

Itse rouhin suuremman määrän pellavansiemeniä lasipurkkiin ja säilön rouheen jääkaapissa, koska olen laiska. Optimaalinen tapa olisi rouhia aina joka kerta se määrä, jonka tarvitset ja käyttää se viimeistään 15min sisällä….menee liian vaikeaksi ainakin minulle.

Kotimaista, ulkomaista, luomua?

Pellavansiemenissä kannattaa suosia kotimaista ja luomua. Itse en ostaisi esim. kiinalaisia luomu-pellavansiemeniä, koska siellä maaperä ja ilma eivät ole puhtaat. Ne voivat sisältää haitta-aineita.

Luomua kannattaa ostaa siksi, että monet torjunta-aineet toimivat hormonihäiritsijöinä ja rasittavat maksaa. Ne saastuttavat myös maaperän ja vesistöt.

_________________________________________________________

[1] Chen, J., PM Stavro, and LU Thompson. ”Dietary Flaxseed Inhibits Human Breast Cancer Growth and Metastasis and Downregulates Expression of Insulin-like Growth Factor and Epidermal Growth Factor Receptor.” PubMed Gov. Accessed October 29, 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588699?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVLinkOut.

Alkuperäinen artikkeli löytyy tästä: http://www.ess.fi/teemat/ruoka/art2317235

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.