Mango (Mangifera Indica)

Kuvan lähde: https://pixabay.com

Yritin etsiä epätoivoisesti tietoa mangon terveysvaikutuksista, mutta se ei ollutkaan niin helppoa kuin luulin.

Tiedätkö, kun joskus tulee kauhea himo johonkin ruoka-aineeseen…. uskon sen olevan viesti keholta, että se tarvitsee jotain siinä ruoassa olevaa vaikuttavaa ainetta. Viime keväänä ostin koko ajan luomu-päärynöitä ja yleensä en ole koskenutkaan niihin. Samoin mangojen kanssa. Olen aikaisemmin ostanut niitä tosi tosi harvoin, koska ne ovat mielestäni liian makeita ja Suomesta ei saa kunnollisia mangoja, kunnes törmäsin Prismassa espanjalaisiin mangoihin ja ne olivat vielä kypsiä ja erittäin hyvälaatuisia. Yritän välttää ostamasta mm. Brasiliasta tuotuja mangoja, koska niissä voi olla vaikka mitä torjunta-aineita.

Mangon terapeuttisista vaikutuksista

Makea mango on tuttu mm. intialaisesta keittiöstä ja viljellään laajalti tropiikissa. Mangopuusta käytetään eri osia terapeuttisiin tarkoituksiin esim. lehtiä, kaarnaa, siementä, hedelmää ja hedelmän kuorta.

Kypsän mangohedelmän liha on väriltään kullankeltainen. Sen kuori on punertava, oranssi (tai vihreä) ja hedelmäliha painuu kevyesti sisään.

Intialaisessa lääketieteessä Ayurvedassa mangoa suositellaan mm. heikkoon ruoansulatukseen, ummetukseen, ripuliin, peräpukamiin, vitaliteetin ja voimien puutokseen ja se tekee terää myös iholle (sis. A-ja C-vitamiinia).

Tieteellisten tutkimusten mukaan mangot sisältävät mm. 20 eri vitamiinia ja mineraalia. Ne ovat erinomaisia antioksidanttien, C-ja A-vitamiinin/ β-karoteenin lähteitä. Lisäksi mangoissa on mm. B-ryhmän vitamiineja kuten B1, B2, B3, B6 ja folaattia, K-vitamiinia, kuparia, magnesiumia ja kaliumia. Mangot ovat erinomainen kuidun lähde.

Mangot sisältävät runsaasti erilaisia fytokemikaaleja, jotka ehkäisevät mm. astmaa, sydänsairauksia, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja verensokeriongelmia sekä syöpää.

Nämä fytoravinteet ovat  vaikutukseltaan mm. :
– anti-inflammatorisia (tulehdusta ehkäiseviä)
– viruksia, bakteereja, parasiitteja ja sieniä ehkäiseviä
– kasvaimia ehkäiseviä
– immuniteettia parantavia
– maksaa suojaavia
– silmien terveyttä suojaavia
– ruoansulatuskanavaa suojaavia jne.

Miten käyttää mangoa 

Itse en mehustaisi mangoa, koska siinä on runsaasti sokeria (vaikkakin tutkimusten mukaan se ehkäisee diabetestä ja pitää verensokerin kurissa). En myöskään sekoittaisi sitä smoothieihin muiden makeiden hedelmien kanssa saman syyn vuoksi.

Mielestäni paras tapa on nauttia mango sellaisenaan eikä sotkea siihen muita makuja.

Voit valmistaa siitä helposti nopean aamiaisen /välipala.

 

Kuvan lähde: pixabay.com (Siobhan Dolezal )

Resepti

  • 2rkl chiansiemeniä liotettuna pienessä määrässä kookosmaitoa (15min)
  • 2rkl kuorittuja hampunsiemeniä
  • mangoa kuutioituna
  • 1/2 – 1tl Ceylonin kanelia
  • luomu jogurttia tai kookos-, soija-, kaura-, pähkinäjogurttia

Laita lasin pohjalle chiansiemenet. Lisää mangokuutiot. Lisää jogurtti sekä hampunsiemenet. Ripottele päälle kanelia.

Marja Tuulia Lehtinen, FLT-ravintovalmentaja

_________________________________________ 

Lähteet:

Mangifera Indica (Mango)

High hydrostatic pressure processing reduces the glycemic index of fresh mango puree in healthy subjects.

Mango.org

Phytochemical Attributes Contribute to the Health-Promoting Benefits of Mangos

Anticarcinogenic effects of polyphenolics from mango (Mangifera indica) varieties

The Ayurveda Encyclopedia (Swami Sada Shiva Tirtha)

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s