Herkullinen voipapuresepti

Voipavut

Haluatko vähentää eläinkunnan proteiinia ja keventää ruokavaliotasi? Pavut ovat erinomaisia kasvikunnan proteiininlähteitä ja niillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Voipavuista on hyvä aloittaa tutustuminen papujen maailmaan. Tiesitkö, että voipavut ovat erinomainen molybdenin ja  kuidun lähde. Lisäksi ne sisältävät runsaasti kuparia, mangaania,  folaattia, fosforia, proteiinia, kaliumia sekä B1, B6, rautaa ja magnesiumia.

Runsas kuidun määrä,  kalium ja magnesium sekä folaatti tekevät niistä erittäin sydänystävällisiä. Lisäksi papujen kuitu ehkäisee verensokeriongelmia ja soveltuu hyvin diabeteksen ennaltaehkäisyyn. Kuitu ruokkii myös suoliston hyviä pöpöjä ja pitää ummetuksen loitolla.

Voipapuja on saatavilla sekä kuivattuna että valmiina tetrapakkauksissa.  Valmiita papuja voi käyttää sellaisenaan, mutta kuivatut pavut tulee valmistaa huolellisesti ohjeiden mukaan.   Jos käytät valmiita papuja, heitä säilytysvesi pois ja huuhtele pavut huolellisesti, jonka jälkeen ne ovat valmiit lisättäväksi ruokiin. GoGreen valmiita voipapuja on saatavilla mm. Prismoissa.

Itse valmistan kerralla  ison määrän erilaisia papuja ja pakastan ne annospusseihin myöhempää käyttöä varten.

Jos haluat itse kypsentää voipavut, noudata liotusaikaa ja käytä runsaasti vettä liotukseen. Muista heittää vesi pois. Pavut keitetään runsaassa vedessä kypsiksi. Älä syö kovia papuja, koska ne voivat olla haitallisia elimistöllesi. Anna papujen jäähtyä ja pakasta ne.

Voipavut tomaattikastikkeessa

  • Purkki voipapuja (esim. GoGreen) – heitä vesi pois ja huuhtele pavut
  • 3 valkosipulinkynttä – kuori ja murskaa
  • 5-6 kpl isoja kotimaisia tomaatteja (tai luomu-tomaattimurskaa lasipullossa) – kuutioi tomaatit
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä – kuori ja viipaloi ohueksi
  • 1-2 tl luomu-kurkumajauhetta
  • luomu-soijakastiketta tai tamaria/Bragg
  • luomu-oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa
  1. Lisää pannulle oliiviöljyä loraus.
  2. Heitä sekaan tomaattikuutiot, ohueksi viipaloitu inkivääri, kurkuma, soijakastike ja valkosipuli.
  3. Anna hautua niin kauan, että tomaattit ovat kypsät.
  4. Heitä sekaan valmiiksi kypsennetyt voipavut ja jätä hautumaan hetkeksi hiljaiselle tulelle. Pyörittele kastike huolellisesti papujen sekaan.
  5. Sammuta liesi ja anna jäädä muhimaan hetkeksi kannen alle. Maku syventyy.
  6. Lisää loppuvaiheessa tuoretta basilikaa päälle.

Tämä ohje käy myös vegaaneille. Se ei sisällä gluteenia, eläinkunnan tuotteita tai maitotaloustuotteita.

 

Marja Tuulia Lehtinen

FLT-ravintovalmentaja/Holistic Health Coach   www.breasthealthkitchen.com

 

Lähde: The World’s Healthiest Foods, 2nd edition

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s