Parsa olkoon lääkkeemme

Parsa – Asparagus officinalis

Nyt on taas saatavana parsaa! Sitä löytyy vihreänä, valkoisena sekä violettinä…jos olet onnekas.

Itse tutustuin parsaan Roomassa asuessani. Söimme sitä valtavia määriä aina keväällä mm. pastan ja riisin kanssa. Lisäksi sitä sai pakastettuna mikä oli aivan huippu juttu. Ja täytyy todeta, että Italiassa paikallinen parsa maistui todella hyvälle verrattuna meidän tuontiparsoihin, jotka maistuvat vetiselle.

Parsa on varsinainen terveyspommi

Se on erinomainen K-vit, folaatin, kuparin, B1, B2, B3, B6, seleenin,  C-vit ja E-vit. lähde. Se sisältää myös runsaasti kuitua, mangaania, fosforia,  pantoteenihappoa, kaliumia, koliinia, A-vit, sinkkiä ja rautaa. Lisäksi se on hyvä proteiinin,  magnesiumin ja kalsiumin lähde.

Parsasta löytyy runsaasti karotenoideja kuten beetakaroteenia, luteiinia ja zeaxantiinia sekä lykopeenia  ja kversetiiniä.

Parsa on myös tunnettu siitä, että joillakin ihmisillä se aiheuttaa erikoisen hajun virtsaan. Sen sanotaan johtuvan rikkiyhdisteistä. Sitä ei kuitenkaan tapahdu kaikilla vaan ainoastaan tietyillä henkilöillä eli se riippuu perimästä.

Parsa sisältää puriineja aika lailla,  joita joidenkin ihmisten tulee vältellä.

Mihin kaikkeen parsa vaikuttaakaan?

Antioksidantti: Parsa sisältää runsaasti antioksidantteja kuten C-vitamiinia, betakaroteenia, E-vit, sinkkiä, mangaania ja seleeniä sekä glutationia  (GSH).

GSH  on erittäin tärkeä mm. meidän sydämelle,  myrkynpoistojärjestelmän toiminnalle ja se ehkäisee myös syöpiä.

Kehomme pystyy tuottamaan myös itse glutationia, mutta siihen vaikuttavat monet seikat kuten huono ruokavalio, saasteet, toksiinit, stressi, lääkkeet jne.  Myös rikkiä sisältävät ruoka-aineet kuten sipulikasvit (valkosipuli, sipulit, purjo) sekä kaalikasvit (parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, ruusukaali jne.)  boostaavat glutationi tasoja. Samoin heran sanotaan nostavan GSH:n määrää, mutta itse en suosittele sen käyttöä, koska on hankala tietää onko tuote puhdas ja mistä se tulee.

Anti-inflammatorinen:  Kaikkien kroonisten sairauksien takana on (hiljainen) krooninen tulehdus.  Siksi ruoka-aineet, jotka ehkäisevät tulehdusta ovat erittäin tärkeitä. Parsa onkin   vaikutukseltaan anti-inflammatorinen eli tulehdusta laskeva. Tulehdusta laskevat  mm. parsan saponiinit (asparanin A, sarsasapogenin,  protodioscin ja diosgenin) sekä kversetiini, rutiini jne.

Suoliston  mikrobikannan tukija ja ruoansulatusta parantava:  Parsa sisältää runsaasti inuliinia, joka on vaikutukseltaan prebioottinen eli se ruokkii suoliston hyviä mikrobeja. Siitä löytyy myös runsaasti kuitua, joka on tärkeä suoliston toiminnalle.

Tukee sydämen terveyttä ja ehkäisee diabetesta:  Parsa sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja,  kuitua sekä  antioksidantteja.

Tukee silmien terveyttä:  Kaihissa silmän glutationin (GSH) määrän on todettu olevan alhainen ja nauttimalla tiettyjä ruoka-aineita saadaan tämän erittäin tärkeän antioksidantin määrää nostettua. Mitkä ruoka-aineet sisältävät glutationia? mm. parsa, avokadot, vesimelonit ja appelsiinit. Katso myös ylempänä GSH:n kohdalta muita ruoka-aineita, jotka nostavat tämän supertärkeän antioksidantin määrää. 

Myös karotenoidit ovat hyväksi silmien terveydelle.

Ayurvedan mukaan parsa on vaikutukseltaan supistava, kylmä, makea ja karvas. Se vähentää vataa, pittaa ja kaphaa.  Se on diureettinen, lievästi laksatiivinen ja kehon toniikki. Sitä käytetään mm.virtsatie- ja sukupuolielinten tulehduksiin, turvotukseen, kihtiin ja reumaattisiin kipuihin.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan parsa on vaikutukseltaan lämmittävä, karvas ja lievästi ”pistävä”. Se sisältää diureettista asparagiinia, jonka vuoksi se vaikuttaa munuaisiin ja poistaa nestekertymiä. Kuitenkin, jos munuaiset ovat tulehtuneet, parsan käyttöä ei suositella, koska se voi rasittaa liikaa munuaisia.

Lisäksi parsan sanotaan vaikuttavan mm. kolesterolitasoihin ja ehkäisevän mm. korkeaa verenpainetta.

Miten käyttää parsaa?

Huuhtele hyvin parsat ja leikkaa kovat kantaosat pois. Höyrytä, paista uunissa (tai keitä, jota en itse suosittele). Hentoja parsatankoja voi käyttää myös raakana.

Yksi parhaimmista kypsennystavoista on laittaa parsaa uunissa. Ripottele hiukan hyvälaatuista suolaa päälle, lisää valkosipulia viipaloituna (sekä loraus luomu-oliiviöljyä). Itse suosittelen kuitenkin lisäämään öljyn vasta lautasella. Jos käytät juustoa, voit ripotella päälle parmisaania.

Uunissa valmistettu parsa

Toinen tapa on kevyesti höyryttäminen. Hanki höyrytysritilä, lisää kattilaan hiukan vettä ja höyrytä niin kauan, että haarukka menee kevyesti läpi.  Lisää hiukan suolaa, sitruunaa ja oliiviöljyä tai voita päälle ja nauti 🙂

Kevyesti höyrytetty parsa

Lähteet:

Food Your Miracle Medicine, Jean Carper s. 505

The Ayurveda Encyclopedia, Swami Sada Shiva Tirtha s.135

Healing with Whole Foods, Paul Pitchford s. 536

The World’s Healthiest Foods, George Mateljan s.122

Mark Hyman – What is Glutathione and How Do I Get More of It?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.