SalviaBasilika-PESTO

Salvia officinalis, Rosmarinus officinalis (kuva Pixabay.com)

Kuten ehkä tiedätkin jo, olen hulluna pestoon. Kokeilen jatkuvasti uusia reseptejä ja testaan niitä läheisillä ihmisillä  yleensä  hyvin tuloksin 🙂  Näppäilen  kuvia huvikseni enkä pyrikään mihinkään hienoihin asetelmiin vaan ”raaka totuus keittiössäni” meininkiin ilman hienouksia.

Tässä pestossa yhdistyy kahden superyrtin parantavat ominaisuudet (salvia ja basilika). Salvia on yksistään erittäin voimakas ja kaikki eivät välttämättä tykkää sen mausta. Olen aikaisemmin jakanut salviapeston reseptin, jossa ei ole käytetty muita yrttejä. Tässä reseptissä basilika pyöristää kivasti salvian maun niin, että se ei tunge liian voimakkaasti esiin.

Kuten aina, kun kehitän uusia reseptejä, mielessäni on raaka-aineiden terveellisyys, mutta myös hyvä maku. Reseptini ovat yleensä hyvin yksinkertaisia ja helppoja valmistaa. Mielestäni keittiössä ei pidä viettää koko elämää.

Alla muutama sana salvian terveysvaikutuksista.

Salvia – Salvia officinalis

Salvia (Salvia officinalis). Kuva Pixabay.com

Tunnetaan myös rohto-, ryyti- tai dalmatialaisena salviana. Salvia on erinomainen K-vitamiinin sekä karotenoidien lähde (betakaroteeni, kryptoksantiini, luteiini ja zeaksantiini).  Lisäksi salvia sisältää haihtuvia öljyjä ( mm.  alfa- ja beta-tujonia, kamferia, 1,8-sineolia, borneolia ja bornyyliasetaattia), flavonoideja (mm. apigeniinia, diosmetiinia, luteoliinia). Lisäksi se sisältää rosmariinihappoa, joka on voimakas antioksidantti.

Salvia on vaikutukseltaan mm:

  • voimakas antioksidantti
  • anti-inflammatorinen eli tulehduksia sammuttava (mm. rosmariinihappo) ja kuten varmaan olet kuullut, krooninen hiljainen tulehdus on kaikkien sairauksien taustalla.
  • ehkäisee useita eri  syöpiä mm. rintasyöpää (rosmariinihappo) ja  paksusuolen syöpää
  • salvian sisältämät eteeriset öljyt eli haihtuvat öljyt  sisältävät mm. terpeenejä ja terpenoideja, jotka ovat vaikutukseltaan antimikrobisia. Nämä öljyt ja etanoliuutos vaikuttavat mm. Gram-positiivisiin bakteereihin kuten Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ja Staphylococcus epidermidis) ja  Gram – negatiivisiin bakteereihin (eteerinen öljy vaikuttaa  mm. Aeromonashydrophila, Aeromonassobria, E.Coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas morgani jne.).  Lisäksi salvia officinalis on  vaikutukseltaan viruksia ja sieniä ehkäisevä (mm. Candida glabrata, Candida albicans, Candida krusei ja Candida parapsilosis).
  • ehkäisee diabetestä, vaikuttaa  mm. verensokeriin ja rasva-arvoihin (kolesteroli)
  • parantaa muistia  ja ehkäisee alzheimerin tautia
  • vaihdevuosioireet: salvia vähentää hikoilua ja auttaakin vaihdevuosioireissa mm.  yöhikoiluun ja kuumiin aaltoihin
  • ruoansulatuskanavan ongelmat kuten ilmavaivat, mahakipu, ripuli jne. (yrtin muodossa)
  • suun hoidossa mm. ientulehduksiin. Monet hammastahnat sisältävätkin salviaa

Eikö olekin monta erittäin hyvää syytä lisätä salviaa ruokiin?

Salviaa ei tulee käyttää pitkään ja suuria määriä sen sisältämien voimakkaiden haituvien öljyjen vuoksi (mm. ketonit).  Käytä kuuriluontoisesti ja pidä taukoa välillä.

Olethan varovainen, jos sinulla on lääkityksiä mm. diabetekseen, koska salvia voi laskea verensokeria. Se ei myöskään sovi sinulle, jos olet raskaana tai jos imetät.

SalviaBasilika-pesto

SalviaBasilika-pesto

Raaka-aineet (gluteeniton, maidoton, vegaani)

  • nippu basilikaa (pestynä varsineen)
  • nippu salviaa (pestynä varsineen)
  • 1dl cashew
  • 1/2dl kurpitsansiemeniä
  • 2-3 valkosipulin kynttä (kuorittuna)
  • (2rkl ravintohiivahiutaleita – nutritional yeast) tai luomu-parmesaania
  • 1/2 sitruunan mehu
  • n. 1/2 dl luomu-oliiviöljyä
  • 1 keskikokoinen tomaatti (kuutioituna)
  • suolaa

SalviaBasilika-peston raaka-aineet

Heitä kaikki raaka-aineet blenderiin (Vitamix tai vastaava voimakas blenderi). Sekoita huolellisesti tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa joko oliiviöljyn määrä tai tomaattia. Tarkista suola.

Tarjoile esim. kikhernepastan kanssa tai kesäkurpitsasta tehdyn raakapastan kanssa.

Vinkki:  Voit käyttää myös luomu-parmesaania, jos et ole vegaani. Se antaa todella herkullisen maun pestolle. Kun olet keittänyt nuudelit, lisää niihin hiukan oliiviöljyä ja caynennepippuria tai chiliä tai osta Palmuston kikhernenuudeleita chiliversiona, jota on saatavana mm. Prismasta.

Lähteet:

Ravintolisäwiki – salvia

Sciencedirect – Sage

WebMD-sage

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s